Riebalų atskirtuvo
parinkimas
- Bendra
informacija riebalų atskirtuvo parinkimui.
Riebalų
atskirtuvas parenkamas pagal standarto
LT EN 1825:2005 reikalavimus.
Pradiniai
projektiniai duomenys riebalų
atskirtuvo dydžio parenkamui:
·
Maksimalus nuotekų debitas
·
Nuotekų temperatūra
·
Riebalų lyginamasis svoris
·
Skalbimo priemonių ir valiklių naudojimas.
Rekomendacijos, esant padidintai riebalų koncentracijai :
·
Parinkti didesnio dydžio riebalų atskirtuvą
·
Pritaikyti automatinį riebalų surinkimą nuo
paviršiaus
·
Numatyti dažnesnį riebalų atskirtuvo valymą.
Nominalus
riebalų atskirtuvo dydis apskaičiuojamas pagal formulę
NS = QS*ft*fd*fr
čia:
NS - nominalus
riebalų atskirtuvo dydis (l/s)
QS
maksimalus nuotekų debitas (l/s)
ft
koeficientas, įvertinantis nuotekų temperatūrą.
fd
koeficientas, įvertinantis riebalų lyginamąjį svorį
fr
- koeficientas, įvertinantis skalbimo priemonių ir valiklių naudojimą.
Apskaičiavus nominalų riebalų atskirtuvo dydį ir parinkus riebalų
atskirtuvą, atliekamas patikrinimas pagal standarto LT EN 1825:2005 2
lentelės reikalavimus
Riebalų atskirtuvo
dydis (l/s) |
Minimalus riebalų
atskirtuvo paviršiaus plotas (m2) |
Minimalus darbinės
kameros tūris (m3) |
Minimalus kaupiamų
riebalų tūris (m3) |
NS (l/s) |
0,25 NS |
0,24 NS |
0,04 NS |
- Nuotekų
maksimalaus debito skaičiavimas
Maksimalus
debitas nustatomas:
a)
specialiais skaičiavimais
b)
naudojant nuotekų apskaitos duomenis
c)
remiantis virtuvinės įrangos tipais ir kiekiu
d)
remiantis taršos šaltiniais ir jų kiekiu.
Maksimalus debitas apskaičiuojamas pagal turimus duomenis (c arba d
būdas). Rekomenduojama atlikti skaičiavimus pagal c ir d būdą ir priimti
didesnę reikšmę.
-
Koeficientas, įvertinantis nuotekų temperatūrą
Aukštesnė
nuotekų temperatūra trukdo išsikrti riebalus iš vandens. Rekomenduojama
naudoti priemones, sumažinančias nuotekų temperatūrą. Nesant galimybės
sumažinti nuotekų temperatūrą, pritaikyti nuotekų temperatūros koeficientą ft.
Nuotekų temperatūra oC |
Nuotekų temperatūros
koeficientas ft |
≤
60 |
1,0 |
>
60 |
1,3 |
- Koeficientas,
įvertinantis riebalų lyginamąjį svorį
Nuotekoms iš virtuvių, valgyklų, skerdyklų, mėsos ir žuvies cechų, kurių
sudėtyje esančių riebalų lyginamasis svoris
≤ 0,94
g/cm3, koeficientas fd =1,0.
Nuotekoms ,
kurių sudėtyje esančių riebalų lyginamasis svoris >
0,94 g/cm3 (sėmenų , ricinos ir kiti
augaliniai aliejai), koeficientas fd =1,25.
- Koeficientas,
įvertinantis skalbimo priemonių ir valiklių naudojimą
Naudojant
skalbimo priemones ir valiklius, fr
= 1,3.
Esant
ypatingiems atviejams (pavyzdžiui ligoninės) , fr =≥
1,5.
Maksimalaus nuotekų debito nustatymas, remiantis
virtuvinės įrangos tipais ir kiekiu
Maksimalus
nuotekų debitas apskaičiuojamas pagal formulę:

čia:
QS
maksimalus nuotekų debitas (l/s)
j eilės
numeris
n
kiekis (vieno tipo įrangos)
m
įrangos tipo numeris (žiūr. lentelę)
qj
didžiausias debitas pagal įrangos tipą
zj(n)
koeficientas, priklausantis nuo įrangos tipo ir kiekio
Duomenys,
naudojami aukščiau pateiktoje formulėje, nurodyti lentelėje
Tipas |
m |
qj
(l/s) |
zj(n) |
n=1 |
n=2 |
n=3 |
n=4 |
n≥5 |
Katilas |
|
|
|
|
|
|
|
- išleidimas
1 |
1 |
1 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
- išleidimas
2 |
2 |
2 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
Išpilamas konteineris
(katilas, talpa) |
|
|
|
|
|
|
|
-
Ø 70 mm |
3 |
1 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
-
Ø 100 mm |
4 |
3 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
Plautuvė su sifonu |
|
|
|
|
|
|
|
-
Ø 40
mm |
5 |
0,8 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
-
Ø 50
mm |
6 |
1,5 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
Plautuvė be sifono |
|
|
|
|
|
|
|
-
Ø 40
mm |
7 |
2,5 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
-
Ø 50
mm |
8 |
4 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
Indaplovė |
9 |
2 |
0,60 |
0,50 |
0,40 |
0,34 |
0,30 |
Kepimo krosnis |
|
|
|
|
|
|
|
- besisukanti (Grilio
tipo) |
10 |
1 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
- stcionari |
11 |
0,1 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
Slėginio plovimo įtaisas |
12 |
2 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
Grandiklis |
13 |
1,5 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
Daržovių plovimo
įrenginiai |
14 |
2 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
Jei yra
du arba daugiau čiaupų, naudojamų tik plauti, arba jei čiaupai nėra
prijungti prie bet kokios įrangos, nuotekų debitas turi būti
apskaičiuojamas pagal žemiau pateiktos lentelės duomenis.
Tipas |
m |
qj
(l/s) |
zj(n) |
n=1 |
n=2 |
n=3 |
n=4 |
n≥5 |
DN 15 R 1/2 |
15 |
0,5 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
DN 20 R 3/4 |
16 |
1 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
DN 25 R 1 |
17 |
1,7 |
0,45 |
0,31 |
0,25 |
0,21 |
0,20 |
- Maksimalaus
nuotekų debito nustatymas, remiantis remiantis taršos šaltiniais ir jų
kiekiu
Maksimalus
nuotekų debitas apskaičiuojamas pagal formulę:

čia:
QS
maksimalus nuotekų debitas (l/s)
t
vidutinis įrenginio darbo laikas per parą (val.)
V
vidutinis nuotekų kiekis per parą (ltr.)
F-
valandinis netolygumo koeficientas
Valandinis
netolygumo koeficientas F parenkamas pagal lentelę.
Maisto ruošimo virtuvės |
Mėsos cechai |
Viešbučių |
F = 5 |
Maži (iki 5 GE/savaitę) |
F = 30 |
Restoranų |
F = 8,5 |
Vidutiniai (iki 10
GE/savaitę) |
F = 35 |
Valgyklų |
F = 20 |
Dideli (iki 40 GE/savaitę) |
F = 40 |
Ligoninių |
F = 13 |
1GE =
1 jautis arba 2,5 kiaulės |
Masinio maitinimo įstaigos |
F = 22 |
Vidutinis nuotekų kiekis
per parą
Vidutinis nuotekų kiekis per
parą turi būti nustatomas remiantis faktiniais matavimais, jei tai yra
neįmanoma, paskaičiuojamas pagal formulę:
Maisto ruošimo virtuvės
V
= M*Vm
čia:
M porcijų
skaičius per parą
Vm
vandens suvartojimas vienai porcijai. (ltr)
Vandens
suvartojimas vienai porcijai nustatomas pagal lentelę
Maisto ruošimo virtuvė |
Vm (ltr) |
Viešbučių |
100 |
Restoranų |
50 |
Valgyklų |
5 |
Ligoninių |
20 |
Masinio maitinimo įstaigos |
10 |
Mėsos cechai
V
= MP*VP
čia:
MP
mėsos produktų gamybos apimtis per parą , kg
VP
vandens suvartojimas vienam mėsos produkcijos kg
Vandens suvartojimas vienam mėsos
produkcijos kg nustatomas pagal lentelę
Mėsos cechai |
Vm (ltr) |
Maži (iki 5 GE/savaitę) |
20 |
Vidutiniai (iki 10
GE/savaitę) |
15 |
Dideli (iki 40 GE/savaitę) |
10 |
1GE =
1 jautis arba 2,5 kiaulės |
- Atlikto
parinkimo patikrinimas
Apskaičiavus
nominalų riebalų atskirtuvo dydį ir parinkus riebalų atskirtuvą, atliekamas
patikrinimas pagal standarto LT EN 1825:2005 2 lentelės reikalavimus
Riebalų atskirtuvo
dydis (l/s) |
Minimalus riebalų
atskirtuvo paviršiaus plotas (m2) |
Minimalus darbinės
kameros tūris (m3) |
Minimalus kaupiamų
riebalų tūris (m3) |
NS (l/s) |
0,25 NS |
0,24 NS |
0,04 NS |
|